Traprenovatie zelf doen

Een veelgehoorde vraag is: kan ik een traprenovatie zelf uitvoeren?

Met enige handigheid en geduld is dit zeker goed te doen.


Zelf uw traprenovatie uitvoeren met overzettreden laminaat?


Het aanbod is ongekend. Indien u op Googel gaat zoeken vindt u vele aanbiedingen van losse laminaat overzettreden overzettreden tot complete trappen en met enorme prijsverschillen. Wat is nou wijsheid ? Waar zitten de verschillen.

De toplaag. Veruit de meeste toplagen zijn  gemaakt van melaminehars, ook wel HPL of CPL laminaat genoemd. Deze toplaag bepaalt de slijtweerstand ofwel de levensduur. Klasse 32 ofwel AC4 geeft aan dat ze geschikt zijn voor intensief gebruik. Vrij nieuw is de polypropyleen toplaag. Deze is milieu vriendelijker en wordt gemaakt van gerecyclede PET flessen.  Al door ons aangeboden laminaat overzettreden hebben een slijtklasse 32 ofwel AC4. De polypropyleen variant heeft zelfs een slijtklasse 33 ofwel AC5.

Het kernmateriaal. Doorgaans worden de laminaat overzettreden vervaardigd van HDF. Bij een goede opbouw is dit een watervaste HDF. Zowel Mexform als Trenovo hebben een dikte van maar liefst 10 millimeter. Aan de onderzijde zijn ze ook nog eens voorzien van een stabiliseringslaag om ze panelen extra stabiel te maken. Niet de goedkoopste oplossing, maar hierdoor zijn ze uiterst vormvast.

Afmetingen. Bij de budget merken zijn de overzettreden vaak maar verkrijgbaar in twee of die maten. Hiermee kunt u lang niet altijd uit de voeten. Een groter aanbod in maatvoeringen is dus wenselijk en vindt u in de door ons aangeboden collectie.

Toebehoren. Let bij de zoektocht ook goed op de aangeboden toebehoren. Stootborden vindt u bij de budget merken vaak wel. Maar uitlooptreden, laminaat in de zelfde kleur, profielen voor afwerken op en rond de trap zoekt u bij hen vergeefs. De collecties die wij bieden zijn toegericht op de professional en bieden u dus alle materialen om tot een perfect resultaat te komen.


Laminaat op de trap, is dat niet te glad ?

Het laminaat van de overzettreden voor traprenovatie heeft een andere toplaag dan een gewone laminaatvloer. Wel degelijk houden de fabrikanten rekening met de stroefheid van de toplaag. Deze wordt  uitgedrukt in een R-waarde. In de showroom zult u ook duidelijk het verschil kunnen voelen in de stroefheid van de toplaag tussen een willekeurige laminaatvloer en de overzettreden van zowel Trenovo als MexForm. Hoe meer druk u uitoefent met uw vingers, hoe stroever het aanvoelt. Om de antislip te waarborgen is het dus niet aan te raden de trap te reinigen met zeephoudende producten. Ook de PP toplagen hebben deze zelfde antislip factor.

Kan ik traprenovatie met laminaat zelf uitvoeren ?

Natuurlijk is er enige handigheid vereist. Hiervoor moet u altijd eerst bij uzelf te raden gaan. Maar een handig iemand kan deze klus zeker uitvoeren. Hiervoor kunt u gebruik maken van een trapspin of u kunt ook van stoken karton een mal maken. Houd in beide gevallen altijd rekening met de dikte van de neuslijst. Meten is weten, controleer altijd dubbel voor u ergens de zaag inzet. Begin altijd eerst met de grootste treden tui de reeks. Mocht u onverhoopt toch een meetfout hebben gemaakt, kunt u deze treden altijd nog gebruiken waar een kleinere maat nodig is. Vergeet ook nooit voldoende kit achter de neuslijst te doen. Ook deze moet stevig vast zitten zodat ze niet van de bovenlaag kunnen losraken als er eens tegenaan gebotst wordt. Probeer ze strak mogelijk te werken en vermijd het overmatig gebruik van kit. Plaats de treden nooit heel strak tegen de stootborden. Bij het belopen van een houten trap is er altijd sprake van beweging in de treden. Indien deze heel strak tegen de stootborden liggen, kan dit kraakgeluiden veroorzaken. Plaatst u ook nieuwe stootborden, doe deze dan als laatste. Op die manier kun t u de trede meer ruimte geven vanaf het oorspronkelijke stootbord.  De trap is na montage beloopbaar na circa 12 uur. U kunt dus overwegen de treden om en om te plaatsen zodat u tijdens de droogtijd tocht de trap op en af kunt. Op YouTube vindt u vele instructiefilms over de montage.

Wat zijn de kosten van traprenovatie met laminaat ?

De kosten voor een complete set traprenovatie verschillen natuurlijk per trap. De afmeting van de benodigde treden spelen een rol, maar ook de vraag wat u allemaal wilt bekleden. Een complete set voor een smalle rechte trap begint vanaf ongeveer 700 euro. Zit er een draai in, dan heeft u al een aantal grotere treden nodig. Bredere treden, diepere treden, wel of geen stootborden, het zijn allemaal factoren die de prijs beïnvloeden. Wilt u een specifieke indicatie voor uw eigen trap? meet dan alle treden op en plaats de benodigde artikelen in het winkelmandje. U heeft dan een duidelijke prijsopgave.

Kan ik verlichting inbouwen ?

Zowel Trenovo als MexForm bieden verlichtingssets aan. Ook hier geldt, de beoogde handigheid is wel vereist. De voeding moet ergens op een plek weggewerkt worden die niet in het zicht zit, vaak komt deze in de trapkast. Is er geen trapkast, zoals met een trap naar zolder meestal het geval is, dan moet er een creatieve plek gezicht worden. De draden van de afzonderlijke LED's worden onder de treden en achter de nieuwe stootborden in het lijmbed verwerkt. Achteraf inbouwen is eigenlijk alleen maar mogelijk indien er een trapkast aanwezig is, een stuk lastiger dus. Naast verlichtig en voedingen zijn  er ook bewegingssensoren en dimmer te bestellen.

Zelf uw traprenovatie uitvoeren met overzettreden eiken?


Het aanbod is gigantisch. Indien u op Googel gaat zoeken vindt u vele aanbiedingen van losse eiken overzettreden tot complete trappen met enorme prijsverschillen. Wat is nou wijsheid ? Waar zitten de verschillen.

Verschillende soorten eiken hout. De eik groeit in vele landen. Bodemgesteldheid en klimaat hebben veel invloed op de aard van de eikenboom. Daar waar de bomen snel groeien, heeft de houtnerf een hele andere structuur dan waar de bomen langzamer groeien. Samenstelling van de bodem waar de boom groeit is weer meer bepalend voor de uiteindelijke kleur van het hout. Deze factoren bepalen dus het uiterlijk van de eiken overzettreden.

Noord Europees eiken. Wij Nederlanders wonen in Noord Europa waar de bomen langzamer groeien en het hout zijn eigen specifieke kleur heeft. Hier zijn we aan gewend. Om die reden kiezen wij bij onze eiken toplagen voor Noord Europees eikenhout. Niet zo voordelig als Aziatisch of Oostblok eiken, maar wel veel meer naar de Nederlandse smaak.

Opbouw van de trede. Al zoeken op Google zult u eiken overzettreden met verschillende opbouw vinden. Van massief eiken tot eiken met een flinterdunne toplaag.

Massief eiken is onverslijtbaar en gaat zeker drie generaties mee. Echter massief hout heeft een krachtige werking onder invloed van luchtvochtigheid. De massieve delen kunnen uitzetten en krimpen waardoor er naden en scheutjes kunnen ontstaan.

Gelaagd eiken is stabieler en werkt minder. De eiken toplaag vindt u in diktes van 1 mm tot 6 mm. Een toplaag van 1 mm is op termijn slechts eenmaal te renoveren en moet daarna vervangen worden. Een toplaag van 6 mm gaat twee generaties mee. Maar hoe dikker de toplaag hoed duurder de trede. Om die reden kiezen wij voor een toplaag van 4 mm.  Goed voor 50 tot 60 jaar woonplezier. De treden zijn probleemloos 3 tot 4 keer te renoveren door schuren en opnieuw afwerken.

Materiaal van de drager. Ook hier zult u verschillende materialen in de overzettreden aantreffen. Sommige fabrikanten monteren de toplaag op een HDF drager. HDF is zeer drukvast en stabiel. Echter het is minder goed bestand tegen vocht en heeft een geringe treksterkte. Watervast multiplex is kwalitatief een betere maar ook duurdere optie. Wij kiezen voor een 11 millimeter multiplex. Solide, vormvast, drukvast en met een hoge treksterkte.

De voorbewerking. Nadat de eiken toplaag door de fabriek op de drager is gemonteerd, zijn ze klaar voor montage. Zodra u de treden op maat heeft gezaagd zijn ze klaar om afgewerkt te worden.  Sommige fabrikanten bieden de treden fijn geschaafd aan. Dit betekent dat u de eiken toplaag eerst nog geheel glad moet schuren voordat u ze kunt afwerken. Soms moet u zelfs de knoesten zelf nog afwerken met stopsel. Een flinke klus!

De Woodline eiken overzettreden zijn af fabriek gestopt en met korrel 120 voorgeschuurd. Dit betekent dat u de delen voor afwerking alleen nog even licht behoeft op te schuren om werkvuil en afdrukken van huidvet te verwijderen. Dit scheelt vele uren werk.

Antislip. Een antislipstrip in de overzettreden kan gewenst zijn. Maar niet iedereen vindt dat mooi of nuttig. Waar vele andere merken u de keuze niet bieden, kunt u naar wens met of zonder uitsparing bestellen.

Een krakende trap ?

Wat zijn de oorzaken van een krakende trap ?

De meeste houten trappen zijn gemaakt dikke vurenhouten delen. Vurenhout is een houtsoort die aan werking onderhevig is. Vaak wordt het kraken van de treden veroorzaakt door het inveren van de trede als u er op gaat staan. De trede veert iets door en bij contact met het stootbord levert dit een krakend geluid op. Dit kan zijn omdat er vuil en stofresten tussen de trede en het stootbord zitten, maar ook gebarsten verf of lijmresten kunnen een oorzaak zijn. Oude trappen zijn vaak door middel van spijkers aan elkaar verbonden. Bij beweging in de traptreden kunnen ook de spijkers kraak veroorzaken.

Andere oorzaak kan zijn dat de montage van de trap aan de muur in de jaren wat speling heeft gekregen op enkele montagepunten. De trap is hierdoor als geheel minder stabiel en vervormt enigsinds bij het lopen over de trap. De houten constructiedelen kunnen hierbij door frictie kraakgeluiden laten horen.

Zal het kraken van de trap verminderen door een traprenovatie ?

Indien het kraken van de trap veroorzaakt wordt door het inveren van de treden zal het plaatsen van een renovatietrede verbetering kunnen geven. Indien uw oude trap overmatig kraakt is het beter vooraf goede maatregelen te nemen. Deze beschrijven we hieronder.

Wat kan ik verder doen om het kraken van de trap nog verder te verminderen ?

Om het kraken van de trap te verminderen is het zaak een aantal maatregelen te nemen alvorens u tot de traprenovatie overgaat. Een aantal van deze maatregelen zijn achteraf niet meer uit te voeren.

  1. De algehele constructie van de trap controleren. De trap is als geheel als constructie aan de muur verankerd. Controleer of deze verankering nog in goede conditie is. Laat iemand over de trap lopen en kijk of de trapboom langs de muur geen beweging laat zien. Ziet u hier wel beweging, dan is het zaak extra ankers aan de brengen door middel van schroeven en pluggen. Hiermee wordt de trap weer een stabiel geheel.
  2. De onderlinge delen goed schoonmaken. Vaak is er sprake van verfresten, lijmresten of opgehoopt vuil tussen de houten delen van de trap. Meest voorkomend tussen de trede en het stootbord. Verwijder op deze plekken al deze resten zodat kraakgeluiden hierdoor alvast uitgesloten zijn.
  3. Controleer de onderlinge delen op beweging. Laat wederom iemand de trap belopen en kijk aan de achterzijde in hoever de delen bewegen en elkaar daarbij mogelijk raken. Oude trappen zijn vaak door middel van spijkers gemonteerd, spijkers geven geen trekvaste verbinding.
  4. De onderlinge delen stevig verbinden. U kun de onderlinge delen, zoals stootbord en trede, beter aan elkaar monteren door middel van schroeven. Alvorens te schroeven kunt u tussen de openingen nog een bruisende constructielijm (PU lijm) aanbrengen. Zorg dat u met een klein plamuurmes de lijm die tussen de kieren verdeelt.Schroef Gebruik altijd schroeven die bedoelt zijn om de onderlinge treksterkte te vergroten. Dit zijn schroeven die aan de bovenzijde een kale schacht hebben. Deze schroeven zorgen ervoor dat de twee te schroeven delen goed strak tegen elkaar verbonden worden. Hiermee kunt u de stootborden en traden van de oude trap vrijwel bewegingsvij verbinden. Zijn er schroefgaten die na de montage nog in het zicht blijven (achterzijde) dan kunt u die naderhand dicht plamuren.
  5. De laatste maartegelen. Doen zich kraakgeluiden voor uit delen die u niet kunt schroeven of niet bereikbaar zijn ? Vloeibare was kan hier een oplossing bieden. Houten delen die onderling langs elkaar bewegen kunnen een krakend geluid voortbrengen. Door hier vloeibare was tussen te doen vermindert de frictie en daarmee de kraakgeluiden zich. Hoe lrijgt u de was ertussen ? Perslucht kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn. Breng de was aan en drijf deze met perslucht tussen de delen die kraken. Perslucht is in losse spuitbussen verkrijgbaar. Let wel goed op dat de was niet terecht komt op delen waar u later moet verlijmen. Er kunnen zich dan hechtingsproblemen voordoen.

Alle mogelijke maatregelen zijn nu wel genomen. Als het resultaat naar wens is kunt u beginnen met het plaatsen van overzettreden. Zorg dat deze ook niet strak tegen het stootbord komen. Plaatst u nieuwe stootborden, doe dit dan na montage van de trede, zodat de afstand tussen de overzettrede en oud stootbord aan het zicht ontrokken wordt. In alle overige gevallen zal een klein randje kit nodig zijn.