Doe het zelf traprenovatie laminaat, eikenhout en PVC.

Voordeliger dan een nieuwe trap en voor de doe het zelf een haalbare klus. Tips over traprenovatie zelf doen en een krakende trap vindt u onder aan deze pagina.

Alle prijzen staan online, u kunt eenvoudig zelf uw offerte maken.

Trenovo traprenovatie overzettreden.

Overzettreden met traditionele antislip laminaat toplaag. Hoge slijtklasse en antilslipwaarde R10.  Zeer uitgebreid kleuren-assortiment traprenovatie.

Homeline CPL en Polypropyleen

Toplaag van laminaat of gerecycled kunststof met een fraai 3D effect. Veel traprenovatie accessoires leverbaar, zoals stootborden, trapwang, zijde afdekking, profielen, laminaatvloer en LED trapverlichting.


Een professioneel Duits product nu online te bestellen. Bij ons tegen een zo laag mogelijke prijs. Trenovo

MexForm trapbekleding.

Puur Hollands traprenovatie fabricaat. Geproduceerd voor de Nederlandse normen waar het om slijtvastheid en antilslip gaat. MexForm biedt een zeer compleet kleuraanbod met accessoires. Stootborden, trapwang bekleding, lijstwerk, laminaat, LED trapverlichting etc. 


MexForm levert zijn traprenovatie producten ook aan diverse landelijke bekende traprenovatie ketens. Het product van de vakman nu ook Voor de Doe Het Zelf.


Een ruim assortiment in hout en steenmotief. Mexform

Natural wood traprenovatie met eikenhout.

Europees eiken overzettreden, naar keuze met of zonder antislipstrip. Leverbaar in selectie:

  • Rustiek: met knoesten en levendige tekening.
  • Natuur: vrijwel zonder noesten en rustige tekening. 

Doe het zelf traprenovatie met echt eikenhout. Een ruim assortiment aan maatvoeringen met een dikke eiken toplaag op berken triplex. Zeer stabiel.


Onbehandeld, maar wel alvast voorgeschuurd. U kunt de eiken treden naar eigen inzicht afwerken. Natural Wood eiken

Douwes Dekker trap slab

Douwes Dekker Trap Slab PVC trapbekleding.

Een unieke PVC strook vanwege zijn royale afmeting van maar liefst 45,7 x 152,4 cm. Met één strook kunt u vrijwel iedere trede bekleden of er twee stootborden uit zagen.


Dank zij de handige neusprofielen en speciale Stauf lijm is het met PVC bekleden van de trap een haalbare klus voor de doe het zelver geworden.


Bijpassende vloeren zijn ook leverbaar.


Klik hier voor het assortiment.

Trapleuningen en leuninghouders.

Maak de traprenovatie compleet met een fraaie nieuwe leuning met bijpassende houders. Hoog van kwaliteit en toch zo scherp mogelijk geprijsd.

Trapprofielen voor traprenovatie met eigen materiaal

Werk uw trap af met uw eigen materiaal. Of u nu laminaat, kurkvloer, PVC of een andere soort vloer hebt, ook hiermee kunt u de trap renoveren.

Een uitgekiende range aan profielen in.


Leverbaar in lange lengten waardoor vrijwel iedere trede uit één deel te bekleden is.

Naast de verschillende modellen zijn er ook meerdere kleuren leverbaar.

Alle trapprofielen

Bestel vandaag nog voordelig online uw traprenovatie set.

Laat uw bestelling bezorgen binnen Nederland en Vlaams België of kies er voor om het af te halen op één van de zeven afhaalocaties in Nederland.

U hoeft online niet direct af te rekenen, u betaalt pas nadat wij de order en leverdatum aan u hebben bevestigd.


Een veelgehoorde vraag is: kan ik een traprenovatie zelf uitvoeren?

Met enige handigheid en geduld is dit zeker goed te doen. Graag bieden wij u meer informatie over de volgende onderwerpen:

  • Welke verschillende materialen zijn  er?
  • Is laminaat niet te glad?
  • Kan ik de renovatie zelf uitvoeren?
  • Wat zijn de kosten van een traprenovatie,

Laminaat op de trap, is dat niet te glad?

Het laminaat van de overzettreden voor traprenovatie heeft een andere toplaag dan een gewone laminaatvloer. Wel degelijk houden de fabrikanten rekening met de stroefheid van de toplaag. Deze wordt uitgedrukt in een R-waarde. In de showroom zult u ook duidelijk het verschil kunnen voelen in de stroefheid van de toplaag tussen een willekeurige laminaatvloer en de overzettreden van zowel Trenovo als MexForm. Hoe meer druk u uitoefent met uw vingers, hoe stroever het aanvoelt. Om de antislip te waarborgen is het dus niet aan te raden de trap te reinigen met zeephoudende producten. Ook de PP toplagen hebben deze zelfde antislip factor.

Kan ik traprenovatie met laminaat zelf uitvoeren?

Natuurlijk is er enige handigheid vereist. Hiervoor moet u altijd eerst bij uzelf te raden gaan. Maar een handig iemand kan deze klus zeker uitvoeren. Hiervoor kunt u gebruik maken van een trapspin of u kunt ook van stoken karton een mal maken. Houd in beide gevallen altijd rekening met de dikte van de neuslijst. Meten is weten, controleer altijd dubbel voor u ergens de zaag inzet. Begin altijd eerst met de grootste treden tui de reeks. Mocht u onverhoopt toch een meetfout hebben gemaakt, kunt u deze treden altijd nog gebruiken waar een kleinere maat nodig is. Vergeet ook nooit voldoende kit achter de neuslijst te doen. Ook deze moet stevig vast zitten zodat ze niet van de bovenlaag kunnen losraken als er eens tegenaan gebotst wordt. Probeer ze strak mogelijk te werken en vermijd het overmatig gebruik van kit. Plaats de treden nooit heel strak tegen de stootborden. Bij het belopen van een houten trap is er altijd sprake van beweging in de treden. Indien deze heel strak tegen de stootborden liggen, kan dit kraakgeluiden veroorzaken. Plaatst u ook nieuwe stootborden, doe deze dan als laatste. Op die manier kun t u de trede meer ruimte geven vanaf het oorspronkelijke stootbord. De trap is na montage beloopbaar na circa 12 uur. U kunt dus overwegen de treden om en om te plaatsen zodat u tijdens de droogtijd tocht de trap op en af kunt. Op YouTube vindt u vele instructiefilms over de montage.

Wat zijn de kosten van traprenovatie met laminaat?

De kosten voor een complete set traprenovatie verschillen natuurlijk per trap. De afmeting van de benodigde treden spelen een rol, maar ook de vraag wat u allemaal wilt bekleden. Een complete set voor een smalle rechte trap begint vanaf ongeveer 600 euro. Zit er een draai in, dan heeft u al een aantal grotere treden nodig. Bredere treden, diepere treden, wel of geen stootborden, het zijn allemaal factoren die de prijs beïnvloeden. Wilt u een specifieke indicatie voor uw eigen trap? meet dan alle treden op en plaats de benodigde artikelen in het winkelmandje. U heeft dan een duidelijke prijsopgave.

Kan ik trapverlichting inbouwen?

Zowel Trenovo als MexForm bieden LED trapverlichting aan. Ook hier geldt, de beoogde handigheid is wel vereist. De voeding moet ergens op een plek weggewerkt worden die niet in het zicht zit, vaak komt deze in de trapkast. Is er geen trapkast, zoals met een trap naar zolder meestal het geval is, dan moet er een creatieve plek gezicht worden. De draden van de afzonderlijke LED's worden onder de treden en achter de nieuwe stootborden in het lijmbed verwerkt. Achteraf inbouwen is eigenlijk alleen maar mogelijk indien er een trapkast aanwezig is, een stuk lastiger dus. Naast verlichting en voedingen zijn er ook bewegingssensors en dimmer te bestellen.


Krakende trap herstellen.


Een krakende trap ? Wat zijn de oorzaken van een krakende trap?

De meeste houten trappen zijn gemaakt dikke vurenhouten delen. Vurenhout is een houtsoort die aan werking onderhevig is. Vaak wordt het kraken van de treden veroorzaakt door het inveren van de trede als u er op gaat staan. De trede veert iets door en bij contact met het stootbord levert dit een krakend geluid op. Dit kan zijn omdat er vuil en stofresten tussen de trede en het stootbord zitten, maar ook gebarsten verf of lijmresten kunnen een oorzaak zijn. Oude trappen zijn vaak door middel van spijkers aan elkaar verbonden. Bij beweging in de traptreden kunnen ook de spijkers kraak veroorzaken. Andere oorzaak kan zijn dat de montage van de trap aan de muur in de jaren wat speling heeft gekregen op enkele montagepunten. De trap is hierdoor als geheel minder stabiel en vervormt enigsinds bij het lopen over de trap. De houten constructiedelen kunnen hierbij door frictie kraakgeluiden laten horen.

Zal het kraken van de trap verminderen door een traprenovatie?

Indien het kraken van de trap veroorzaakt wordt door het inveren van de treden zal het plaatsen van een overzettrede verbetering kunnen geven. Indien uw oude trap overmatig kraakt is het beter vooraf goede maatregelen te nemen. Deze beschrijven we hieronder.

Wat kan ik verder doen om het kraken van de trap nog verder te verminderen?

Om het kraken van de trap te verminderen is het zaak een aantal maatregelen te nemen alvorens u tot de traprenovatie overgaat. Een aantal van deze maatregelen zijn achteraf niet meer uit te voeren.

1. De algehele constructie van de trap controleren. De trap is als geheel als constructie aan de muur verankerd. Controleer of deze verankering nog in goede conditie is. Laat iemand over de trap lopen en kijk of de trapboom langs de muur geen beweging laat zien. Ziet u hier wel beweging, dan is het zaak extra ankers aan de brengen door middel van schroeven en pluggen. Hiermee wordt de trap weer een stabiel geheel.

2. De onderlinge delen goed schoonmaken. Vaak is er sprake van verfresten, lijmresten of opgehoopt vuil tussen de houten delen van de trap. Meest voorkomend tussen de trede en het stootbord. Verwijder op deze plekken al deze resten zodat kraakgeluiden hierdoor alvast uitgesloten zijn.

3. Controleer de onderlinge delen op beweging. Laat wederom iemand de trap belopen en kijk aan de achterzijde in hoever de delen bewegen en elkaar daarbij mogelijk raken. Oude trappen zijn vaak door middel van spijkers gemonteerd, spijkers geven geen trekvaste verbinding.

4. De onderlinge delen stevig verbinden. U kun de onderlinge delen, zoals stootbord en trede, beter aan elkaar monteren door middel van schroeven. Alvorens te schroeven kunt u tussen de openingen nog een bruisende constructielijm (PU lijm) aanbrengen. Zorg dat u met een klein plamuurmes de lijm die tussen de Schroefkieren verdeelt.Schroef Gebruik altijd schroeven die bedoelt zijn om de onderlinge treksterkte te vergroten. Dit zijn schroeven die aan de bovenzijde een kale schacht hebben. Deze schroeven zorgen ervoor dat de twee te schroeven delen goed strak tegen elkaar verbonden worden. Hiermee kunt u de stootborden en traden van de oude trap vrijwel bewegingsvij verbinden. Zijn er schroefgaten die na de montage nog in het zicht blijven (achterzijde) dan kunt u die naderhand dicht plamuren.

5. De laatste maartegelen. Doen zich kraakgeluiden voor uit delen die u niet kunt schroeven of niet bereikbaar zijn ? Vloeibare was kan hier een oplossing bieden. Houten delen die onderling langs elkaar bewegen kunnen een krakend geluid voortbrengen. Door hier vloeibare was tussen te doen vermindert de frictie en daarmee de kraakgeluiden zich. Hoe krijgt u de was ertussen ? Perslucht kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn. Breng de was aan en drijf deze met perslucht tussen de delen die kraken. Perslucht is in losse spuitbussen verkrijgbaar. Let wel goed op dat de was niet terecht komt op delen waar u later moet verlijmen. Er kunnen zich dan hechtings-problemen voordoen.

Alle mogelijke maatregelen zijn nu wel genomen. Als het resultaat naar wens is kunt u beginnen met het plaatsen van overzettreden. Zorg dat deze ook niet strak tegen het stootbord komen. Plaatst u nieuwe stootborden, doe dit dan na montage van de trede, zodat de afstand tussen de overzettrede en oud stootbord aan het zicht ontrokken wordt. In alle overige gevallen zal een klein randje kit nodig zijn.