Antislip traprenovatie

Bij het kopen van een traprenovatie denkt u misschien als eerste aan het uiterlijk en de prijs. Maar antislip is ook van wezenlijk belang. Lees er hier meer over.

Van de trap af vallen is nooit leuk en kan zelf ernstige gevolgen hebben. Treden met antislip kunnen bijdragen aan uw veiligheid en die van uw kinderen. Soms hebben we haast en rennen de trap op en af, of we hebben de handen vol en kunnen de leuning niet vasthouden. In deze situaties is antislip van groot belang.

Hoe komt antislip op de traptreden tot stand?

  • Met name bij laminaattreden op andere kunststoftreden is de glansgraad al een goede indicator. Een trede met een hogere glansgraad is altijd gladder dan een trede met een meer matte laag.
  • Daarnaast is de nerfstructuur een factor die meeweegt. Een diepe nerfstructuur zal er zorg voor dragen dat voeten of schoenen zich onder de druk van dieper in de nerf drukken. Dit maakt dat u minder snel zult uitglijden. Bij treden voorzien van antislip kunt u met de hand ook voelen dat bij toenemende druk uitgeoefend op het oppervlak, de stroefheid toeneemt.  

Zijn alle laminaat treden voorzien van antislip?

Dat zou eigenlijk wel moeten, maar is helaas niet het geval. Met name in het lagere prijssegment zijn er veel treden te vinden die niet zijn voorzien van goede antislip. We illustreren dat hieronder met een aantal foto's.

Antilsip

Hoe doffer het oppervlak, hoe stroever de trede.

Links ziet u het oppervlak van de Trenovo trede. Rechts een bekend bouwmarkt merk.

Ook in strijklicht is duidelijk de antislip te zien.

Ook is duidelijk de diepe houtnerf in het oppervlak zichtbaar.

Heel fijn dus als een trede af fabriek van een goede antisliplaag is voorzien.


Zowel Trenovo als Mexform hebben een uitstekende antislip.

Hoe zit dat met antislip op eiken treden?

Eiken treden worden altijd onbehandeld verkocht. U heeft de keuze uit treden met een antislip strip, of zonder deze strip. Bij de trede met strip is de antislip werking vanzelfsprekend.

Hoe krijg ik een eiken trede zonder antislip strip toch stroef?

Het onbehandelde hout moet vooraf aan montage afgewerkt worden. Doorgaans gebeurt dit met een lak of een hardwax. Dit gaat als volgt:

  • Breng de eerste laag lak of hardwax aan op het oppervlak van de trede en laat die volledig drogen.
  • Na het drogen voelt u dat er houtvezels omhoog zijn gaan staan. Deze kunt u in een lichte mate schuren, maar schuur de lak niet helemaal glad.
  • Na het aanbrengen van de tweede en derde laag zullen de vezels nog in lichte mate voelbaar zijn en zo een stroef oppervlak vormen.